Robotter

Robotter

Mange medarbejdere har i de senere år fået en ny kollega i form af en robot. Robotterne er for alvor på vej ind i danske virksomheder, hvor de fjerner meget ensidigt gentaget arbejde og mange tunge løft.

På verdensplan investeres der i disse år store summer i at udvikle stadig mere avancerede robotter. Robotter som enten selvstændigt eller i samspil med mennesker kan løse mere og mere avancerede opgaver og funktioner.

 

Robotter har erstattet mennesker ved at udføre gentagne og farlige opgaver, som mennesker foretrækker ikke at gøre eller ikke kan gøre på grund af størrelsesbegrænsninger, eller som finder sted i ekstreme omgivelser som i det ydre rum eller på bunden af havet.

Der er bekymringer over den stigende brug af robotter og deres rolle i samfundet. Robotter får skylden for stigende arbejdsløshed, da de erstatter arbejdstagere i et stigende antal funktioner.

 

Muligheden for robotautonomi/kunstig intelligens og potentielle konsekvenser er blevet behandlet i fiktion og kan være en realistisk bekymring i fremtiden.

Hvad er en Robot

Ordet ”robot” kommer af det tjekkiske ord ”robota”, der betyder noget i retning af ”arbejder”. Måske mest i betydningen tvunget til at arbejde – beordret til at arbejde.

 En robot er en programmerbar maskine, der ved interaktion med sine omgivelser autonomt kan udføre mange forskellige opgaver.

En fuldt autonom robot kan selv regulere sin adfærd og er et funktionelt system, som er selvopretholdende.

Der skelnes ofte mellem industrirobotter og servicerobotter. Herudover kan nævnes robotter, der er indlejrede i almindelige produkter.

En industrirobot er en automatisk styret, om ­programmerbar, bredt anvendelig manipulator, som enten er fikseret på et sted eller er mobil og som bruges til industrielle automationsløsninger.

En servicerobot er en robot, som kan udføre service til gavn for mennesker og udstyr. Der skelnes ofte mellem servicerobotter til privat brug og til professionelt brug


Senest ændret: Wednesday den 18. October 2017, 12:47